Bomen hebben we nodig in onze omgeving, omdat ze enorm veel bijdragen aan onze zuurstof en ze verbruiken de grote hoeveelheid CO2 die wij produceren. Toch zijn mensen sommige bomen liever kwijt dan rijk. Een boom kan af en toe namelijk ook voor overlast zorgen. Zoals veel afvallende bladeren in een tuin of het in de weg staan van de zon. De boom snoeien of kappen is dan een eventuele oplossing. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een boom gaat kappen.
Check of je een vergunning nodig hebt
In sommige gemeenten is het nodig om een vergunning te hebben voor het kappen van bomen. Het kappen zonder een vergunning waar dat wel nodig is, kan al snel een boete van duizenden euro’s opleveren. Zeker de moeite waard om dit van tevoren eerst na te kijken dus. Sommige gemeenten hebben echter alleen een meldingsplicht. Begin overigens ook op tijd met het aanvragen van deze vergunning, want hier kunnen best een aantal weken overheen gaan.
Wat is de beste periode om bomen te kappen?
Eigenlijk kunnen bomen het hele jaar door gekapt worden, maar elk seizoen heeft zo bepaalde voor- en nadelen. In de winter heeft een boom natuurlijk weinig tot geen bladeren, wat het makkelijker maakt om de vorm te bepalen. Verder zorgt dit er ook voor dat je bijna geen bladafval hebt. Dit scheelt in de afvoerkosten. In de winter houden de meeste dieren een winterslaap en zijn bomen niet hun favoriete plekken, omdat er bijna geen beschutting meer is. Door een boom in de winter te kappen zorg je er dus voor dat je geen dieren stoort.
Sommige bomen mogen echter niet in de winter gekapt worden, omdat dit bepaalde wonden achterlaat die niet meer te genezen zijn. In de lente en de zomer kan dit wel. Verder is de conditie van de boom in de zomer beter te beoordelen en zijn dode takken beter zichtbaar. Hou er echter wel rekening mee dat in de broedperiode, van 15 maart tot 15 september, geen enkele boom gekapt mag worden.
Mocht je het zelf niet aandurven om een boom te gaan kappen, neem dan contact op met Van Voorthuizen Bomen. Zij richten zich op het geven van technisch advies en de verzorging van bomen.